editorial

briefing

 

  Jsi . fanda Mika Oldfielda

Mike Oldfield

Mike OldfieldMike Oldfield, po celém světě velice známý multiinstrumentalista se narodil 15.5.1953 ve městě Reading (hrabství Berkshire) v Anglii. Už od svého mládí byl výtečný hráč na řadu hudebních nástrojů (kytara, baskytara, klávesy, bicí nástroje, banjo, mandolína, perkuse). Od čtrnácti se stal členem folkového dua Sallyange se svojí starší sestrou Sally. Po roce 1968 založil svoji kapelu Barefeet ve které působil velice krátce. O dva roky později se přidal jako baskytarista ke kapele The Whole World. V roce 1973 vydal pod záštitou firmy Virgin své debutové album Tubular Bells, které vydrželo v britské hitparádě neuvěřitelných 264 týdnů a do dneška se prodalo 15 mil. nosičů. Poté následovala alba Hergest Ridge, The Orchestral Tubular Bells, Ommadown, Boxed, Collaborations, Incantations, Exposed. Všechny tyto nahrávky se nesly v duchu africko etnickém, keltském, duchovním a romanticko popovém. Počínaje albem Platinum, které vyšlo v roce 1979, se Mike Oldfield nechal ovlivnit moderní diskotékovou hudbou, to se projevilo spolupráci s několika zpěváky (Roger Chapman, Jon Anderson) a zpěvačkami (Maggie Raily, Bonie Tyler). Společně se zpěvačkou Maggie Raily natočil celosvětový hit Moonlight Shadow, který vyšel na desce Crises. Bohužel už se žádné nahrávce nepodařilo překonat úspěch původních Tubular Bells. Po albu Crises vyšla další alba jako např. QE2, Five Miles Out, Discovery, Earth Moving, Island, Amarok

Mike Oldfield Rok 1992 byl ve znamení desky Tubular Bells II., další pokračování populárních zvonů vyšlo v roce 1998 (Tubular Bells III.) a 1999 (The Millenium Bell). Nejnovějším počinem Mika je dnes Tres Lunas obsahující singl To Be Free a podle slov distributorů i skvělou relaxační počítačovou hru. (Ovšem jak napsal jistý redaktor v jednom nejmenovaném herním časopise "Jde o poměrně chudé 3D prostředí, které nabízí možnost prolétnout se krajinkou, pokochat se a do toho si pouštět Oldfieldovo bublání a vrzání.")

Autor článku : Tomasus King

Aktualizace 14.6.2003 :

Mike Oldfield vydal další pokračování své populární řady Tubular Bells 2003 a stejnojmenný singl s velmi pěkným videoklipem.

Diskografie:

Tubular Bells, 1973 
Hergest Ridge, 1974 
The Orchestral Tubular Bells, 1975 
Ommadawn, 1975 
Boxed, 1976 
Incantations, 1978 
Exposed, 1979 
Platinum, 1979 
Impressions, 1979 
Airborn, 1980 
QE2, 1980 
Music Wonderland, 1980 
Episodes, 1981 
Five Miles Out, 1982 
Crises, 1982 
Discovery, 1984 
The Killing Fields, 1984 
The Complete Mike Oldfield, 1985 
Islands, 1987 
A Virgin Compilation, 1987 
Earth Moving, 1989 
Amarok, 1990 
Collector's Edition Box I, 1990 
Collector's Edition Box II, 1990 
Tubular Bells/Amarok, 1990 
Heaven's Open, 1991 
Tubular Bells II, 1992 
The Best of...Elements, 1993 
Elements, 1993 
Space Music - Live USA '92, 1993 (Bootleg) 
US Premier of Tubular Bells 2, 1993 (Bootleg) 
Tubular Bells Live '73, 1993 (Bootleg) 
Tubular Bells II Live '93, 1993 (Bootleg) 
The Sorcerer, 1994 (Bootleg) 
The Songs of Distant Earth, 1994 
Voyager, 1996 
XXV: The Essential, 1997 
Tubular Bells III, 1998 
Guitars, 1999 
The Millenium Bell, 1999 

Linky :

www.mikeoldfield.org - oficiální web

www.toucansolutions.com/oldfield

www.oldfield.nl

www.tubular.net

oldfield.cjb.net

 

Tento článek je součástí emagu  Best Music

 

 

Přidat k oblíbeným / All rights reserved! / Webmaster: seegee / (c) designed in 2003 by Dark