editorial

briefing

 

  Jsi . fanda U2

U2

U2Tato irská čtveřice je jednou z nejznámějších rockových skupin minulosti i současnosti s jednoduchým názvem, ale složitou a dlouhou historií…tak se na to podívejme pěkně od začátku…

U2 vznikli na konci roku 1976, když Larry Mullen (narodil se 31.10.1961) vydal ve škole inzerát hledající mladé hudební talenty. Díky tomu poznal budoucí členy skupiny: Adam Clayton (13.3.1960) – baskytara, Dave Evans (The Edge, 8.8.1961) – kytara, Paul Hewson (Bono Vox, 10.5.1960), který si stoupl za mikrofon a Larry si vzal na starost bubny. Nejdříve vystupovali pod názvem Feedback, pak se přejmenovali na The Hype.

V březnu 1978 se účastnili soutěže v Limericku (už pod jménem U2), kterou vyhráli a zaujali Jackieho Haydena natolik, že jim půjčil studio, kde mohli vytvořit své první nahrávky.

V září 1979 U2 vydali svůj první singl U2:3 (písnička vyšla pouze v Irsku a dostala se na vrchol místních hitparád). V prosinci se skupina vydala do Londýna na první představení mimo Irsko, ovšem jak už to tak bývá, i jejich začátky byli těžké a nějakou dobu trvalo než zaujali budoucí fanoušky. Po úspěchu v Irsku jejich nahrávací společnost Island Records vydala mezinárodní smlouvu a vyšlo první album a stejnojmenný singl Boy (1980).

Pro U2 to znamenalo úspěch kromě Irska i v Anglii, nejen díky muzice, ale také díky textům, které měli smysl. Brzy se o singlu Boy dozvěděl i zbytek Evropy a USA. U2 nebyli skupinou, která by byla ovlivňována trendy osmdesátých let, měli svůj vlastní směr. Druhé album October bylo ovlivněno křesťanstvím a vírou tří členů skupin (pouze Adam je nevěřící) a právě tito členové řešili otázku, jestli je pro ně vůbec možné žít stylem rockerů. Nakonec zjistili, že to jde a rozhodli se pokračovat v kariéře.

U2 zajíciNásledovalo album War (1983), kde byly výrazné hlavně texty písniček, například singl Sunday, Bloody Sunday je o problémech v severním Irsku. První singl z tohoto alba se jmenoval New Year´s Day a byl to také jejich první hit, dosáhl první desítky v UK Chart a Top 50 v US Chart. Následoval další úspěšný hit a stejnojmenné minialbum Under A Blood Red Sky. S rokem 1984 přišlo album The Unforgettable Fire a singly Pride (dostal se až to první pětky v UK Chart) a Bad.

Po mnoha úspěšných koncertech se U2 stali legendou a uspořádali také charitativní akce na podporu Etiopie (1985), kterých celkem shlédlo více než bilion lidí po celém světě a to už je co říct. Pokud jde o charitu a dobročinné akce, tak U2  a především Bono vždycky byli v této oblasti aktivní a nikdy neignorovali světové problémy.

Kromě toho po každém albu následovalo velké a jak jinak než úspěšné turné a po jednom takovém turné po Americe U2 vydali EP Wide Awake In America In 1995.

V roce 1987 vyšlo album The Joshua Tree a s podporou velice úspěšných singlů With Or Without You a I Still Haven´t Found What I´m Looking For dosáhlo první příčky v britském i americkém žebříčku prodejnosti.

V roce 1989 začal úspěch U2 trochu upadat, proto se rozhodli na nějakou dobu pozastavit kariéru.

Ne nadlouho, na začátku devadesátých let začali pracovat na novém albu Achtung Baby (1991) a o rok později se vydali na turné po severní Americe. Sedmé album Zooropa provázel singl Numb a dosáhlo větších úspěchů než předchozí Achtung Baby. Po kratší přestávce nahráli soundtracky k filmům Batman Forever (Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me )a Mission : Impossible.

O jejich dalším albu se říkalo, že bude taneční, protože U2 spolupracovali se skupinami jako Prodigy nebo The Chemical Brothers, ale nakonec se album odhalilo jako popové a dostalo se na vrcholy hitparád, nevydrželo tam však dlouho.

U2 na letištiNásledovalo velké turné a Best Of album s výběrem písniček z roku 1980 – 1990. Nutno poznamenat, že v devadesátých letech už toho nebylo od U2 tolik co v letech osmdesátých, tak jejich další projekt je až z roku 1999, kdy přichází do kin film The Million Dollar Hotel. Příběh tohoto filmu napsal Bono a U2 vydali k filmu soundtrack The Ground Beneath Her Feet.

Na začátku nového milénia se U2 rozhodli vydat album All That You Can´t Leave Behind s tím, že bude znít prostě jako klasičtí U2, žádné experimenty. A skutečně jim to vyšlo, album bylo na prvním místě v 22 zemích a titulní singl Beautiful Day získal třikrát cenu Grammy. Dalšími úspěšnými singly byly Stuck In A Moment And Can´t Get Out Of It, Elevation (sountrack k filmu Tomb Raider) a Walk On.

V současné době je nejnovějším singlem Electrical Storm a vychází druhé Best Of album… Více info o Best Of 1990-2000 a novém singlu The Hands That Build America zde.

Diskografie U2 : 

 Boy (1980)
 October (1981)
 War (1983)
Under A Blood Red Sky (1983) 
 The Unforgettable Fire (1984) 
 Wide Awake In America (1985)
 The Joshua Tree (1987)
 Rattle And Hum (1988)
 Achtung Baby (1991) 
 Zooropa (1993)
Original Soundtracks No. 1 (1995) 
 Pop (1997) 
 The Best of 1980 - 1990 & B-Sides (1998)
The Best of 1980 - 1990 (1998) 
 All That You Can't Leave Behind (2000)
 The Best of 1990 - 2000 & B Sides (2002)
The Best of 1990 - 2000 (2002) 

Recenze alb : 

The Best Of 1980-1990

All That You Can´t Leave Behind 

Linky : 

www.u2.com - oficiální web

www.atu2.com

www.macphisto.net

www.u2wanderer.org

www.u2station.com

 

Navštivte také fotogalerii U2  

Tento článek je součástí emagu  Best Music

autor článku : Seegee

 

Přidat k oblíbeným / All rights reserved! / Webmaster: seegee / (c) designed in 2003 by Dark